Леденото кафе е перфектният спътник в горещите дни – то съчетава ободряващите ефекти на кофеина с приятно освежаване. Въпреки че може да изглежда като модерна тенденция, историята му датира много по-далеч. В тази статия ще разгледаме различни рецепти, интересни факти и съвети как да го приготвите у дома, както в Professional кафене.
Първите споменавания на студено кафе датират от 17-ти век в Алжир – така нареченият „мазагран“ (кафеена напитка с лед и захар).
☕ Какво е ледено кафе?
Айс кафето е просто студено кафе, сервирано с лед. Има обаче много вариации – от Classic охладено еспресо до студено кафе, както и сладки и млечни варианти като фрапе или афогато.
Рецепти за ледено кафе:
1. Classic Ледено кафе
Съставки:
1 чаша силно черно кафе (за предпочитане еспресо или мока)
Лед
Захар или сироп (по избор)
Мляко или растително мляко (по избор)
Процедура:
1. Пригответе кафето и го оставете да се охлади
2. Изсипете лед в чаша
3. Залейте с кафето или добавете захар или мляко на вкус

За по-гъста текстура, опитайте блендер – ще създадете „кафеен шейк“.

2. Студено приготвяне на кафе
Съставки:
100 г смляно кафе
1 литър студена вода
Процедура:
1. Смесете кафето със студена вода и оставете да се запари за 12–18 часа в хладилник
2. Прецедете през фина цедка или филтър за кафе
3. Сервирайте с лед, мляко или сироп
Предимство: Студеното кафе е по-малко киселинно и по-меко от regular кафето.
Студеното кафе вероятно произхожда от Япония, където е било приготвяно още през 17-ти век като „кафе в стил Киото“.
3. Гръцко фрапе
Съставки:
2 чаени лъжички разтворимо кафе
100 мл студена вода
Захар (на вкус)
Мляко (по избор)
Лед
Процедура:
1. Разбийте разтворимото кафе и захарта с малко вода, докато се образува пяна.
2. Добавете лед, долейте с вода и мляко.
3. Сервирайте със сламка – типичен гръцки начин.

Леденото кафе може да съдържа повече кофеин от горещото кафе – в зависимост от метода на приготвяне.
Особено ако е студено приготвено кафе, което се запарва в студена вода за 12-24 часа, получената напитка е по-силна, по-гладка и често има по-високо съдържание на кофеин от regular горещото филтрирано кафе.

4. Афогато – едновременно десерт и кафе
Съставки:
1 топка ванилов сладолед
1 шот еспресо (горещо!)
Процедура:
1. Сложете сладоледа в чаша
2. Залейте еспресото – това създава контраст между топло и студено
Някои варианти на ледено кафе се сервират и като десерт – например, виетнамското ледено кафе с кондензирано мляко е отчетливо сладко.
5. Ледено кафе ТОНИК
Съставки:
Еспресо
Тоник
Лед
Лимон
Процедура:
1. Сложете лед в чаша и налейте тоник
2. Пригответе еспресо и го налейте бавно през ръба на предварително напълнената чаша с лъжица, така че тоникът и кафето да не се смесят
3. Можете да полеете приготвената напитка с лимон

Бонус: Домашен карамелен сироп – рецепта:
Ще ви трябват : 250 г кристална захар, 1 супена лъжица лимонов сок, 130 мл вода (50 и 80 мл последователно)
Начин на приготвяне : Смесете захарта, лимоновия сок и 50 мл вода в тенджера. Загрейте на среден огън. Не бъркайте, само леко разклатете тенджерата. Когато сиропът достигне тъмно кехлибарен цвят, постепенно (3 пъти) добавете останалата вода и изчакайте, докато сиропът започне да кипи отново. След това свалете от котлона и оставете да се охлади. Карамеленият сироп, приготвен по този начин, ще се запази в продължение на няколко месеца в затворена бутилка.

Надяваме се, че сме ви вдъхновили и сме ви вдъхновили апетита.
Наздраве! :)
BG
Преносими кафемашини




Специални кафемашини












Кафемелачки








Barista















Аксесоари




Пенообразуватели за мляко


еко капсули





































