5 рецепти за студено кафе
Кафето е съществена част от ежедневието на много хора. Но през лятото, когато термометърът достигне високи температури, на хората често не им се пие горещо кафе, за да се стоплят. Ето защо има студена версия на кафето - студено кафе. Никой не знае на кого е хрумнала идеята, но вероятно е гениална ;)
Студеното кафе е основно Classic кафе, но не е необходимо да се вари. Основните съставки са лед и кафе (еспресо). Останалото зависи от вашето въображение.
Ето 5 рецепти и идеи за приготвяне на освежаващо кафе.
1. Classic студено кафе
Необходими са ви : еспресо или допио (двойно еспресо), 2 dcl мляко, лед
Процедура : Направете еспресо и го оставете да изстине (по желание можете да добавите захар). Разбийте млякото с шейкър или бъркалка. Изсипете лед във висока чаша, добавете готовото студено кафе и бавно долейте разбитото мляко. Готовото студено кафе поръсете със смляна канела, нарязани ядки или шоколад.
2. Студено кафе DALGONA
Ще ви трябват : 2 супени лъжици разтворимо кафе, 2 супени лъжици кристална захар, 2 супени лъжици вряща вода, 250 мл мляко, лед.
Процедура : Смесете кафето, захарта и врящата вода в купа. Разбийте тези съставки с бъркалка или ръчен миксер, докато станат кремообразни (около 5 минути), трябва да получите бледокафява кремообразна консистенция. Поставете кубчета лед в средна чаша, добавете студено мляко и отгоре намажете с готовата пяна от кафе.
3. ТОНИК ледено кафе
Ще ви трябва : еспресо, тоник, леден лимон
Процедура : Напълнете чашата с лед и тоник. Пригответе еспресо и го изсипете бавно по ръба на чашата с лъжица, така че тоникът да не се смеси с кафето. Към готовата напитка може да се добави лимон.
4. Студено кафе СЪС СЛАДОЛЕД
Ще ви трябват : охладено еспресо, мляко, сладолед, сироп
Процедура : Изсипете кафето, млякото и сиропа по ваш избор в шейкър или затваряща се чаша и разбъркайте. Добавете кубчета лед, смесено кафе и накрая топка сладолед.
5. Студено кафе като УТАЙКА ОТ КАФЕ
Ще ви трябват : еспресо, мляко, сироп
Процедура : Пригответе кафето и го замразете като кубчета лед. След като замръзне, натрошете или смесете леда за кафе и го сложете в чаша. Покрийте с малко студено мляко. Отгоре се залива със сироп или се поръсва с парченца шоколад или натрошени ядки.
СЪВЕТ: Classic леденото кафе може да се комбинира с кленов сироп, кондензирано мляко или карамел.
Бонус: Домашен карамелен сироп – рецепта:
Необходими са ви : 250 г кристална захар, 1 супена лъжица лимонов сок, 130 мл вода (50 и 80 мл последователно)
Начин на действие : Смесете захарта, лимоновия сок и 50 мл вода в тенджера. Загрява се на умерен котлон. Не бъркайте, а само леко разклатете тигана. Когато сиропът придобие тъмно кехлибарен цвят, постепенно (3 пъти) добавете останалата вода и изчакайте сиропът да заври отново. След това свалете от котлона и оставете да изстине. Приготвеният по този начин карамелен сироп се съхранява няколко месеца в затворена бутилка.
Надяваме се, че сме вдъхновили вас и вашия апетит.Надяваме се, че сме вдъхновили вас и вашия апетит.
наздраве! :)